Annonse
04:00 - 02. november 2001

På sporet av det urbane?

“Nå skal alle til Nederland. Arkitekter, byplanleggere og utbyggere valfarter til nye prosjekter i byer vi godt kan sammenlikne oss med. Nederland er i ferd med å få europeisk kultstatus som mest nytenkende innen bolig- og byutvikling. Men det er lett å blendes av lekre fasader. Ikke alt nederlendere gjør er fullendt, selv de har et stykke vei igjen å gå. Forskjellen fra Norge er bare at de går. “

Annonse

Boks: Guro Voss Gabrielsen er samfunnsgeograf og prosjektleder for bolig:urban – program for ny boligarkitektur.

Artikkelen baserer seg på Norsk Form og Husbankens studietur til Nederland for byplanleggere, arkitekter og utbyggere 27.-29. september.

Amsterdam er ikke hva byen en gang var. De gamle kneipene og de smale husene som ser ut som om de når som helst kan falle ut i kanalen er der fremdeles, men har fått selskap av noen helt nye. Fem minutter over den nye brua fra Amsterdam sentralstasjon ligger noen av byens eldste havneområder. Nå ligger ikke lenger annet enn husbåter til kai, men også de er på vei ut. Java, KNSM, Borneo og Sporenburg Islands er de gamle havneområdene som nå transformeres om til nye bolig- og byområder. Det er et ryddig mangfold som venter den som tar turen. Og det er det mange som gjør. Riktignok flest unge, hvite med høy utdannelse, men like fullt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse