Annonse
04:00 - 05. oktober 2001

Sannhetens usunnhet

Annonse

I Stavanger lørdag 29. september kl. 16.30 ble publikum invitert til den ultimate happening. Nettmagasinet Localmotives, Stavanger litteraturfestival Kapittel 01 og Garborg-året 2001 arrangerte noe de annonserte som «årets viktigste kulturdebatt». Undertegnede følte seg privilegert, siden jeg var invitert til å sitte i panelet sammen med Nora Simonhjell, Inger Elisabeth Hansen, Georg Johannesen, Øyvind Berg og den danske forfatteren Lars Bukdahl.

Temaet var intet mindre enn sannheten. Og debattleder Jan Inge Sørbø hadde forberedt seg godt. Ikke bare måtte deltagerne ha lest fire Garborg-tekster som skulle demonstrere fire etapper i forfatterens kamp med sannheten. I tillegg ble deltakerne bedt om å tenke over om sannheten fortsatt er en positiv utopi for litteraturen, om den befinner seg hos kollektivet eller individet, om sannheten har mistet sin kraft i det ettermetafysiske, og om den som kunstnerisk og moralsk dannelsesideal kunne støtte opp under en ny form for humanisme. Og endelig: Hvor ligger egentlig samtidslitteraturens eventuelle sannhetspotensial i dag?

Etter at skuespilleren Marika Enstad hadde lest opp en Garborg-tekst og Sørbø holdt sin innledning, sto litt over en time til rådighet for de seks paneldeltakerne til å diskutere disse spørsmålene. Debattdeltakerne rakk ikke å bli varme i trøya engang, før hele evenementet var over.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse