Annonse
04:00 - 05. oktober 2001

Morgenbladet for 75 år siden

Statens Kunstutstilling blev igaar aapnet uten nogen høitidelighet. Kongen kunde ikke komme paa grund av det finske besøk.

Annonse

Der er et rikt opkomme av talent i dette land. Utstillingen viser det. Man kan peke paa det ene billede efter det andet. Men utstillingen viser ogsaa at vore unge kunstnere har let for at stagnere eller komme paa avveie, naar de er under sterk fremmed paavirkning. Det faste, greie sind hos vor ungdom kan ikke svinge sig langt bort fra virkeligheten og naturen uten at ta skade. La oss haabe at vi faar en norsk skole!

Av de gamle, store navne møter vi Eilif Peterssen, Gerhard Munthe og Halfdan Strøm. Eilif Peterssen utstiller fire landskaper fra Romsdalen, hvor han har ligget og malt i sommer. Halfdan Strøms fete manér i de senere aar kan ikke avlokke en anmelder noget venlig ord. Men Gerhard Munthe er sig selv, Det store, dekorative landskap «Bøvra» har en myk og fast stil, og de fire «ballader» er som musikk.

Derefter – med et sprang til de yngste – kan man gjerne stanse ved Else Lystads portræt. Det er litt tørt, men det har stil, det er klokt og godt tænkt. En moderne pike, lang i benene, litt kantet; moderne farver, kjølige; holdningen, linjespillet, det hele stemt sammen. Et bevisst og sikkert arbeide.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.