Annonse
04:00 - 05. oktober 2001

Morgenbladet for 75 år siden

Statens Kunstutstilling blev igaar aapnet uten nogen høitidelighet. Kongen kunde ikke komme paa grund av det finske besøk.

Annonse

Der er et rikt opkomme av talent i dette land. Utstillingen viser det. Man kan peke paa det ene billede efter det andet. Men utstillingen viser ogsaa at vore unge kunstnere har let for at stagnere eller komme paa avveie, naar de er under sterk fremmed paavirkning. Det faste, greie sind hos vor ungdom kan ikke svinge sig langt bort fra virkeligheten og naturen uten at ta skade. La oss haabe at vi faar en norsk skole!

Av de gamle, store navne møter vi Eilif Peterssen, Gerhard Munthe og Halfdan Strøm. Eilif Peterssen utstiller fire landskaper fra Romsdalen, hvor han har ligget og malt i sommer. Halfdan Strøms fete manér i de senere aar kan ikke avlokke en anmelder noget venlig ord. Men Gerhard Munthe er sig selv, Det store, dekorative landskap «Bøvra» har en myk og fast stil, og de fire «ballader» er som musikk.

Derefter – med et sprang til de yngste – kan man gjerne stanse ved Else Lystads portræt. Det er litt tørt, men det har stil, det er klokt og godt tænkt. En moderne pike, lang i benene, litt kantet; moderne farver, kjølige; holdningen, linjespillet, det hele stemt sammen. Et bevisst og sikkert arbeide.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.