Annonse
04:00 - 31. august 2001

Mellom alle ordene

“Jeg ønsker å uttrykke samtidighet i bøkene mine - som om det på en og samme tid var mulig å beskrive alt det som skjer i øyeblikket, sier José Saramago. Morgenbladet møtte ham da han nylig besøkte Norge. “

Annonse

Utstyrt med en ekstra pute setter José Saramago seg godt til rette i den røde sofaen. Først tenker jeg at nobelprisvinneren kanskje er sliten; det er blitt mange avtaler med spørrelystne journalister, og forfatteren har truffet flere av sine norske lesere. Jeg fikler med en nesten ubrukelig båndopptager, og jeg spør, litt forsiktig, om det er i orden at jeg foreviger samtalen. Saramago nikker og smiler; den eldre herren med det ungdommelige utseende gir klar beskjed om at han vil prøve å svare på alle mine spørsmål.

– Vi har god tid, sier Saramago og gestikulerer elegant med den høyre hånden. Han får øye på fotografen. Jeg finner frem mitt eget eksemplar av Alle navnene, Saramagos syvende roman i norsk oversettelse. Som tittelen mer enn antyder, vil boken fortelle om flere navn. Allikevel kan ikke leseren unngå å konsentrere seg om ett bestemt navn, nemlig hovedpersonens fornavn: José.

– Man kan jo tro at José er forfatterens alter ego, men slik er det ikke, sier Saramago. Romanens hovedperson er en ubetydelig og forsiktig type; i utgangspunktet er han en rutinens mann, en diskret funksjonær, en byråkrat. Derfor ønsket jeg at han skulle ha et vanlig navn. Jeg valgte det mest ubetydelige navnet jeg kunne tenke meg, og det var mitt eget. Det er jo synd at jeg har et slikt ubetydelig navn.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.