Annonse
04:00 - 13. juli 2001

Støy: Et møte mellom rock og kunst

- For meg er det ingen forskjell på musikk og støy, hevder Masami Akita. Under kunstnernavnet Merzbow er japaneren et forbilde blant «musikere» som lager ren, uforfalsket støy. Til uken kommer han til Molde Jazzfestival og Blå. Til et land der rockere og kunstverdenen møtes i støyen. 

Fra omslaget til Merzbows Pulse Demon (1996)
Annonse

En oppklaring innledningvis: Denne artikkelen handler ikke om støyende musikk. Den handler heller ikke om musikk som bruker støy som elementer. Den handler om støy: Bråk som er laget ved å mishandle synthesizere på det groveste eller ved å legge opptak av støy sammen på lydbånd.

Dette er det stadig flere kunstnere (det føles feil å kalle dem musikere) som driver med. Det har sogar vokst frem et miljø med støykunstere i Norge. Og ikke minst folk er det folk som kjøper plater med støy, selv om man skulle tro at man trengte mer enn én skrue løs for å betale for å høre på det andre folk gladelig ville betalt for å slippe å høre på.

Så hvem er den gjennomsnittlige norske støy-entusiast? Stefan Rosell er innehaver av platebutikken Shadowland i Oslo (og på nettet på www.shadowland.no). Rosell er en av de få i Norge som har en skikkelig hylle med støy i sjappa si.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse