Annonse
04:00 - 04. mai 2001

Birkelands uriaspost

Annonse

styre den nedsalderte kulturavdelingen på Marienlyst vil nok kreve alt godt humør Turid Birkeland kan mobilisere. Krav og forventninger er høylydte og mange allerede, og Birkeland besvarer dem i behørig diplomatiske vendinger, der begrepsmotsetninger som «profilering» (av kultur) og «inkludering» (av de arme, fremmedgjorte seerne) er gjennomgående; formuleringene er balanserte nok til at verken Bernander eller Katedralfolket blir neglisjert. Noen klare visjoner hadde selvsagt gjort seg, men det er vel i tidligste laget å kreve noe sånt før Bernander og gubbene har briefet henne med røde tall og stygge budsjetter, inntil hennes kulturbegrep er moset ned til å omfatte hva det skulle være.

Det er ingen avskrekkende standard Birkeland skal bryne seg mot: Med unntak av et par oaser på P2, har høydepunktene i NRKs skrantende kulturtilbud de siste år bestått av ett og annet kunstnerportrett, dvs de få slike som ikke henfaller til den sedvanlige trasking i «kjentfolks bosteder og familieforhold». Brorparten av disse portrettene synes å være laget av folk som ikke orker tanken på at kunstnere ikke er som andre folk. Resultatene ender gjerne i spørsmålet om hvorfor de da skal ytes slik oppmerksomhet i det hele tatt. Til det finner man i sin tur en mulig forklaring på hvorfor dokusåpene appellerer som de gjør. Så skulle det vel være desto lettere å fokusere på de forhold som nå engang gjør kunstneren til kunstner, koreografen til koreograf osv? Kryss fingrene.

Foreløpig har det sett ut som om målet for NRK er å marginalisere kritiske programmer, feks om media, til henimot ulevelige kår hva sendeplan og budsjett angår. Slik beviser de til sist hvor «uselgelige» slike konsept må være – også kalt NRK2-syndromet. Om kulturdekningen trivialiseres videre vil de snart lykkes i å få Bokbadet til fremstå som det flaggskip de ønsker det skal være.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse