Annonse
04:00 - 16. mars 2001

smak og behag Fiken

Annonse

Ken Russels film Women in Love fortærer Alan Bates i rollen som Rupert Birkin en fiken på det mest erotiske. Det er en scene helt i tråd med filmens behandling av de to parene som utprøves mot kjærlighetens vilkår. For Birkin – det er navnet han også har i D.H. Lawrences roman – vet hvordan han skal spise fiken, liksom han vet å nære kjærligheten. Han viser til de to metodene: Enten å dissekere frukten i fire deler med kniv og spise den sivilisert bit for bit, eller vulgært åpne den med hendene og ta dens fine, røde kjøtt i et mykt jafs. Så er det da heller ikke noen ny oppdagelse – fiken har alltid vært en erotisk frukt – kanskje var det en fiken, og ikke noe eple som sto på spill i Edens hage. I 1851 skrev Eugen von Vaerst at «Fiken representerer fruktens sanne poesi. Enhver som har spist en liten gresk fiken forstår den forkjærlighet de mer sybarittiske atenere hadde for denne frukten». Fikenbladet er jo for sin del kjent for å skjule det samme som frukten kan symbolisere. Men her gjelder det ikke å bli plump, og gjøre som i filmen La grande bouffe og lage puddinger som ser ut som pupper, eller alle disse «erotiske» kokebøkene som prøver seg på noe av det samme, uten ironi, med både afrodisiaka-krydder og «vågale» oppsatser, som når en banan ledsages av to kuler mynte-is. Når Jacques Brel synger om moules (blåskjell) uten frites er det samme visa. Så server aldri en fiken med en liten banan til, for eksempel. Gjør du det har du sikkert servert en god porsjon lunken Opera og tenkt å helle i gjestene dine en flaske bananlikør. På den annen side: Er det ikke bare bra for erotikken at det rykker litt i munnvikene også? (det dreier seg jo også om å glemme seg selv). Så hvor går grensen mellom det erotiske og det plumpe, mellom sensualitet og brunst, kunst og kitsch? Mellom den sensuelle scenen (som er «vulgær» innenfor rammen av et engelsk spissborgerskap) med fiken i Women in Love og oppsettet med en banan og to kuler is i en dum kokebok? Hva er det som skurrer når det seriøse vinbladet Vinforum har et nummer kalt «Vin og sex» (og ikke f.eks. «Vinens eros»)? Tenker de på Chambertin og … hva da? Naturligvis er det en grense mellom det avstemte, sensuelle, erotiske på den ene siden, hvor assosiasjonene mellom vinens «kropp» og den himmelske fryd en chambertin kan gi, og på den andre siden et mer pornografisk aspekt. Mens pornografien avgudsdyrker kjønnet i en ytterst homogen, klar og naiv fremstilling, og lik et forretningsvindu som bare viser ett eneste, opplyst smykke helt og holdent er konsentrert om å fremvise én eneste ting, kjønnet, så gjøres ikke dette til noe sentralt objekt i erotikken – det kan gjerne oversees, bli uviktig i og for seg (inngå som ingrediens). I likhet med det erotiske språket eller det erotiske bildet fokuserer matlaging på en helhet av smak og råvaretilberedning: Råvarenes transformasjon fra kald, tørr substans til het og innbydende rett, nøye tilsatt de beste toscanske jomfruoljer (jada) og Fleur de sel fra Camargue. Eros er prosessuell: Struttende squash, aubergine, agurk, alt som kan fungere som fallossymbol gjør seg best når de hakkes opp, saltes, tørkes, stekes i olje, og blandes med en rekke andre ingredienser til en ratatouille, for eksempel, eller en salat. Du trenger ikke østers, trøfler og kaviar, hvor fokus nettopp er på objektets utilgjengelighet, form, kostbarhet. Et erotisk måltid kan like gjerne være nybakt, islandsk grovbrød (24 timer i ovnen) med crème fraiche og tykke skiver slangagurk servert på en høvelbenk med stearinslys på Tveita, som en omgang fois gras, hummer, østers og kaviar på en vestkantrestaurant.

Fiken kan naturligvis serveres som forrett, med tynnskåret parmaskinke eller en god salami. Eller som kake: 6 sitroner perforeres med gaffel og kokes 3 ganger 3 minutter (i nytt kokevann), avkjøles, skjæres i skiver, surres i panne med sukker, legges på en ferdig tertedeig (mel, eggeplomme, sukker, smør), en kilo ferske fiken skjæres i tykke skiver, legges oppå sitronene; tre kvarter på 180 grader. Eller som dessert, med ferske fiken, sukker, pisket krem: fikenene perforeres med gaffel, legges i et fat med noe sukker, surrer tre kvarter i ovn på 200 grader. Serveres med pisket krem tilsatt cubansk rom. OK da. Legg ved et lite Cocktail-bær.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.