Annonse
04:00 - 30. mars 2001

Ofrenes velvillighet - komisk eller tragisk?

Annonse

Ketil Lismoen skriver et filmessay i Morgenbladet 16. mars i forbindelse med den nye Hollywood-filmen Quills, en film som tar for seg Marquis de Sades opphold på psykiatrisk institusjon og dertil hørende redsler. Det er et godt essay, som trekker paralleller til andre behandlinger av de Sades liv og forfatterskap, refererer vektige innvendinger mot behandlingen, og stiller en del betimelige spørsmål rundt hva denne nye filmen egentlig sier. Mye man kan spinne videre på, f.eks om amerikansk underholdningsbransjes autokratiske holdning til eksisterende kulturuttrykk, om den idylliserende/brutaliserende ukebladsrealismen filmen fråtser i ved hjelp av sekundære lidenskapsdramaer bortenfor hovedpersonen, om den forklarende og reduksjonistiske metoden man har benyttet for å gjøre et uhåndterlig verk anvendbart i det store maskineriet, osv.

Men dette kan ligge. Filmen er ikke god nok til at krefter bør ødsles i en slik jungel for dens skyld. Derimot kan det være interessant å se på hva Lismoen skriver om Pasolini – fordi det er 1) morsomt, 2) feil, og 3) det gir anledning til å si noe om karakteren av de Sades tekstlige univers, og hvordan dette speiles hos Pasolini.

Lismoen sier at Salò, o le 120 giornate di Sodoma, er «en av Pasolinis svakeste» filmer. Han må ha humret godt da han formulerte seg slik. En film som er så full av sterke virkemidler, så nådeløst konsekvent gjennomført estetisk, en film som ble totalforbudt i en rekke land (bl.a Norge), som fortsatt får store deler av publikum til å reise seg og gå i avsky – å påstå at det er en svak film, det er morsomt. Det kunne være artig å høre hvilke titler Lismoen mener er «sterke» Pasolini-filmer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse