Annonse
04:00 - 16. februar 2001

Keiser: Croesus

Annonse

Tre rykende ferske musikkdramatiske verk har funnet veien til platearkivet til min store lytterglede. Platene er rykende ferske i den forstand at to av operaene, Bernhard Keisers Croesus og Traettas Antigona, ikke har vært innspilt tidligere og at Cecilia Bartoli gjør sin første stjernerolle som den oppdiktete datteren til den kristne korsfareren Godfrey av Bouillon, fra det første korstoget (1096-99), i Händels Rinaldo.

Alle operaene tilbyr musikkhistorisk begrunnet spill, Les Talent Lyriques former Antigona, Akademi für Alte Musik tar for seg Croesus og The Academy of Ancient Music leverer sin versjon av Rinaldo. Den er spirituell og livlig, ikke minst formet av førstefiolinisten Andrew Manze, men også bemerkelsesverdig influert av cembalisten Paul Nicholsons fantasifulle fingre. Nå kan det sikkert innvendes at en enslig teorb er for lite til å skape en bærende continuostemme når orkesteret ellers er besatt med i alt tolv fioliner, fem cellister og fire trompeter – for å beskrive formatet litt, uten å inkludere alle utøverne. Tre barokkgitarister ville utvilsomt fargelagt det händelske korstoget atskillig, om enn de ikke er foreskrevet i partituret og derfor i realiteten ville vært uhistoriske i denne sammenhengen. Tordenmaskinen har produksjonen for øvrig lånt seg lyd fra – den er vanligvis et originalinstrument på Drottningholm utenfor Stockholm.

Rinaldo var den første operaen Händel skrev for en Londonscene – The Queens Theatre i Haymarket. Verket ble oppført der for første gang 24. februar 1711. Komponisten hadde sans for å utnytte sin egen produksjon, selvsitatene er mange og lett å gjenkjenne for en lytter som er litt bevandret i Händels verden. Showstopperen, som ganske sikkert gjorde at Cecilia Bartoli følte seg tiltrukket av rollen, er arien Lascia ch’io pianga – felleseie som ekstranummer for de aller fleste kvinner i operafaget. Arien var opprinnelig egnet til forførelse i Il trionfo del Tempo, og allerede der hadde den sitt forelegg i form av en sarabande i Almira. Den gjør seg like godt i alle de tre verkene; Händel var en melodiens sanne mester.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.