Annonse
04:00 - 16. februar 2001

Forutsigbar patos med ett stort lyspunkt

Annonse

Sykehushistorier finnes det mange av – i litteraturen så vel som i triviallitteraturen; og dette er et stykke som (til tross for sine litterære referanser, John Donne…) vakler mellom det litterære og det trivielle. Bente Børsum makter bare til dels å ane frem en tragisk dimensjon ved den dødssyke Vivian Bearing, en engelsk universitetslærer med 1600-talls poesi som spesialfelt.

Vidd er et stykke som benytter flere av samtidens nye litterære grep, så som metaeffekten som oppstår gjennom å henvende seg (ironisk) til publikum, og sammenstillingen av motsetningene skrift (altså ånd) og kropp (altså forgjengelighet). Og visse partier som viser hennes forhold til dikteren John Donne hører til de mer gripende intermessoene.

Men hovedvekten ligger på sykehussituasjonen; her møter vi den nidkjære forskeren, Jason Posner, ufølsomt og parodisk fremstilt av Duc Mai-The; en lege som utnytter pasienten som objekt og er fullstendig blind for henne som lidende menneske. Denne tolkningen er for flat. Vi forblir uberørt av dens overtydelighet, som bidrar til et helhetsinntrykk av melodrama.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse