Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Stemmen fra Hviterussland

Annonse

Vasil Bykau er imidlertid født i Hviterussland, i en landsby utenfor Vitebsk, i 1924, og han nekter å godta den russiske versjonen av navnet sitt. Nå reiser 76-åringen rundt som ambassadør for et land og en kultur i en desperat situasjon, med et diktatur så brutalt at Bykau selv lever i eksil i Tyskland for tiden, hvor Tysk P.E.N. har fått ham inn under Det internasjonale forfatterparlamentets ordning med asylbyer for forfulgte forfattere.

Vasil Bykau er leder for Hviterussisk P.E.N., og han er en av grunnleggerne av den hviterussiske Helsingforskomiteen. Han innehar flere av de største russiske litteraturprisene, og han har flere ganger vært kandidat til Nobelprisen i litteratur. Mange av hans romaner og noveller handler om annen verdenskrig, som for Bykov på et vis varte i 15 år, til han i 1955 klarte å komme seg ut av hæren med løytnants grad, etter å ha vært avskrevet som drept alt i 1944. Hans siste novellesamling, Veggen, kunne ikke utgis i Hviterussland, men det ble samlet inn penger til en utgivelse i Vilnius, Litauen. Senere er boken oversatt til polsk. Publikum i Bykaus hjemland får kjennskap til sin største forfatters verker takket være Radio Libertys opplesninger på hviterussisk.

På fjorårets bokmesse i Göteborg var Vasil Bykau en av hovedskikkelsene.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».