04:00 - 19. januar 2001

Oops, et ugreit flashback

Så er det her

Ikke sjeldent gir plater som skal oppsummere et bands historie en litt spesiell flashback-følelse. Dumdumboys’ Schlägers er så definitvit en slik en. De som minst hadde nådd tenårene mot slutten av åttitallet har hørt «Splitter pine» fryktelig mange ganger. Var man for eksempel russ det året den kom så vil denne låten være en av de rockelåtene man er mest lei av. Personlig orker jeg ikke å høre den en gang til – uansett.

Schlägers er enkelt og greit Dumdumboys «greatest hits» pluss en nyskrevet låt. 21 totalt. Det er liten tvil om bandet i noen år før og etter 1990 var det mest poplære, norske rockebandet. Låter som «Metallic hvit», «Mitt hjertes trell», «Boom Boom» og den ovenfor nevnte hører til norsk rock-historie. Fortjent nok, for dette er saker med trøkk i, som var heftige live og med passe tøffe tekster.

Jeg er sikkert ikke den eneste som ikke har hørt på Dumdumdoys på flere år, og gjenhøret er en smårar opplevelse. Låtene er på en måte slik man husker dem, samtidig virker de litt spinklere. Det er helt klart at produsentene har utviklet seg på disse årene, dermed blir lydbildet ofte fryktelig datert. Ikke minst trommelyden er statisk. Det kan for så vidt ikke brukes mot bandet, det var slik det skulle lyde den gang, og dette er originalinnspillinger. Men jeg har litt problemer med å skjønne helt hvem som skulle være interessert i utgivelsen, dagens rundt 30-åringer har enten platene fra før, eller så er det en grunn til at de ikke gikk til anskaffelse av dem den gang, og det er grunn til å tvile på om dagens unge egentlig har særlig interesse av dette her. At bandet velger å gi den ut rett etter jul er egentlig sjarmerende, for de har dermed bommet med noe sånt som 50 uker på den store samleplate-sesongen. Med andre ord er det grunn til å tro at også bandet har vært tvilende til utgivelsen, de har i hvert fall ikke stresset for å cashe inn på julesalget.

Annonse