Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Nasjonalgalleriet - et lappeteppe over en skattekiste

Annonse

Nasjonalgalleriets utstillinger fremtrer for meg nå som et tilfeldig sammensurium av utstillinger: nyere finsk grafikk, bittesmå norske romantiske skisser og malerier i små formater, svensk og dansk tidlig 1900-tallsmalerier, eldre europeiske 1600- og 1700-talls malerier, en spesialutstilling av malerier med bymotiv, klassisistiske og naturalistiske 1800-talls malerier og skulpturer, fremstående norsk mellomkrigskunst i rekke og rad i mange små rom på loftet, Langaard-samlingen med renessanse- og barokkunst, russiske ikoner, romerske marmorportretter sammen med kopier av renessanseskulptur, en svær samling kopier av gresk og romersk skulptur og relieff. Og, heldigvis, i 2. etasje også en godt sammenhengende fremstilling av norsk maleri fra den tidlige Dahl til den sene Munch.

Med hånden på hjertet: Jeg tror ikke at jeg har besøkt noe kunstmuseum av den begrensede størrelse som Nasjonalgalleriets, som fremtrer så lite harmonisk. Et nasjonalmuseums funksjon ligger jo i å skape sammenheng, her skapes forvirring. Et museum skal vise samlinger, ikke spredte eksempler. Det skal ikke være et raritetskabinett, men demonstrere en forskningsbasert historisk helhet. Det skal ikke være et arkiv over norsk kunst, men demonstrere et kritisk utvalg av det beste av de beste. Museumsbygningen, slik den står, er jo nettopp bygget for lineære kunsthistoriske utstillinger. Den sammenheng jeg klarer å mobilisere i dag, må jeg projisere inn i museet ut fra min erfaring fra andre museer og fra lesning av kunsthistorie. Det burde jo være omvendt: Det er vårt nasjonale kunstmuseum som skal være det fremste sted for synliggjøring av sammenhenger, innen norsk kunst og med den europeiske kunsten den springer ut fra. Nasjonalgalleriet bør demonstrere kunsthistorien på sine vegger, slik at den kan fungere som en lærebok for skoletjenesten og tilby en intellektuell utfordring for den kunstinteresserte.

Museet bør allerede nå innstille seg på at det om ikke så mange år skal få kontakt med samtidskunsten igjen, når samlingene fra Museet for samtidskunst skal overføres dit. Forventningene om en utvidelse på Tullinløkka må ikke bli en unnskyldning for ikke å gjøre noe, da blir det iallfall ingen utvidelser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.