Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Landskap som oppstår og forsvinner

James Sacrés diktsamling Noe som ikke er godt fortalt (Quelque chose de mal raconté, 1981) utkommer i Oktobers gjendiktningsserie med Thomas Lundbo som gjendikter.

Annonse

James Sacré (f. 1939) hører til blant en gruppe franske lyrikere som på åttitallet ble knyttet til retningen «le nouveau lyrisme» – den nye lyrismen. Sacré skriver lavmælt og tenksomt, uten de store faktene.

Diktene i Noe som ikke er godt fortalt tar utgangspunkt i landskapsbeskrivelser; barndommens og nåtidens landskaper strømmer ut av denne diktsamlingen, og selve ordet landskap forekommer med stor hyppighet. I tråd med Sacrés egen biografi er barndommens landskaper knyttet til det franske bondelandet og nåtidens til amerikanske forsteder, til New England. Diktene er ispedd referanser til nettopp disse stedene, en virkelighetsforankring som preger diktsamlingen.

Diktene har en romantiske grunntone – i forhold til landsbygda og bondelivet, og Sacré er ikke redd for å gå nostalgien i møte. Likevel modifiseres denne tendensen raskt av Sacrés refleksjoner – en nøktern tankevirksomhet som kverner rundt minnets betydning for nåtiden. I minnet blandes de forskjellige landskapene med hverandre, nåtiden blir en slags minnefabrikk der fortiden og nåtiden er uløselig forbundet, og der denne sammenhengen blir meningsbærende. Denne funksjonen blir tydelig når Sacré skildrer opplevelsen av en strykekvartett som spiller utendørs: «musikken som oppstår og forsvinner / har knapt noen mening utover morgendagens minner».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse