Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Det sivile samfunn - roten til alt godt?

Annonse

Helt siden 50- og 60-tallet har vestlige NGO’er (Non Governmental Organisations) overtatt stadig mer av bistandsarbeidet på vegne av vestlige stater. NGO’enes motiv har ikke bare vært medlidenhet med verdens vanskelig stilte, men å få i stand det som kalles «utvikling» – et dypere og bredere politisk prosjekt enn ren «uhjelp.» Men utviklingen man har snakket om har latt vente på seg, og der den har kommet er det vanskelig å se at bistand eller arbeidet til NGO’er har spilt noen rolle overhodet. Derfor har det internasjonale bistandssystemet bedrevet en sterk selvransakelse i de senere år.

Et resultat av denne selvgranskningen har vært en ny oppmerksomhet rundt det sivile samfunn, og denne uken arrangerte NORAD et seminar «om utviklingsamarbeidet med sivilt samfunn.» Der deltok blant annet Dr. Alan Fowler, en britisk forsker og konsulent som har skrevet en rekke bøker og artikler om bistand, NGO’er og det sivile samfunn. Fowler er ekspert på Afrika, og bor for tiden i Etiopias hovedstad Adis Abeba. Ved hans side på kontoret vi har fått låne av NORAD sitter Alison van Rooy, en kanadisk forsker tilknyttet den statlige kanadiske bistandsorganisasjonen, som har arbeidet spesielt med de sivile samfunn i utviklingsland.

– Dere har begge pekt på at begrepet «det sivile samfunn» ofte brukes på en for generell måte av nordlige NGO’er?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.