Annonse
04:00 - 12. januar 2001

Det ødipaliserte begjæret

Annonse

Jeg føler en uro. Overfor en del norske intellektuelle. Overfor Torunn Borge. Forfattere. Erlend Loe. Akademikere. Overfor reaksjonære nordmenn som reiser seg halvt opp av ørelappstolen for å dra frem plakaten «nei!». For den ynkelige mangelen på begjær. Sur og sutrende kritikk jeg blir urolig av. Ødipalt urolig.

Fjorårets viktigste debatt i Morgenbladet var initiert av akademikeren Eivind Tjønneland – om kulturradikalisme og kulturmasochisme. Mannen som tidligere redigerte Profilnummeret De intellektuelles rolle på begynnelsen av nittitallet, med artikler om selvavvikling, gravøl og ettermele, gir seg ikke likevel, men oppfordrer dagens intellektuelle til å bli en fjerde generasjons kulturradikalere. Samtidig advares vi mot kjente forfattere «på lemenmarsj mot Gud». Tjønnelands ryggmargsprøver på det yngre forfatterlauget beskriver mekanismer i den norske tenkemåten. Både Tjønneland og den etterfølgende pamfletten Gudsskrekk av Torunn Borge ønsker engasjement og samfunnsdeltakelse. Borge er avvisende til måten Tjønneland forklarer stengsler for engasjement, men jeg sitter igjen med inntrykket av at «Borge blir hengande i buksebeina til Tjønneland,» som forfatter Halvor Fossli nylig påpekte i Dag og Tid. Hennes liste av negasjoner er lang, lite nytt bringes til torgs.

Morgenbladet er selv heller ikke fri for dette. Som avisens redaktør, er jeg den første til å innrømme at også avisens artikler kan dampe av sur mavesyre. Ubehersket retorikk der mannen rammes fremfor ballen. Provokasjon («å få i tale») har ofte skapt irritasjon der motstanderen enten løper sin vei eller tømmer beltet for retorisk ammunisjon. En debatt som vil beseire fremfor en dialog som kan berike.Men hva har nå dette med ødipal uro? Jeg kan ikke gi en fyllestgjørende forklaring, men forsøker i det minste en skisse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse