Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Anything goes?

Annonse

Forrige helg hadde Svein Anders Lie et debattinnlegg i denne avisen under overskriften «Det kulturradikale Morgenbladet.» Han mener Morgenbladet ofte sier for mye ja istedenfor nei, og at avisen preges av at man ønsker seg noe nytt og friskt. «Å være pre-kritisk [sic.] til utviklingen er ikke lenger progressivt,» skriver Lie. Han anklager Morgenbladet for ikke å ha fått hue ut av den postmoderne barneræva, og at avisen er rammet av en wannabe-tom dialektikk. Selv om det er vanskelig å dekode Lies budskap, fordi det er spekket med indignert ironi, tar jeg sjansen på følgende tolkning: Han ser på seg selv som en ekte fanebærer for det progressive og radikale, for det han kaller «frankfurter-verdiene», mens vi her i avisen er falske forførere i moteriktig klesdrakt.

Svein Anders Lie stiller en rekke spørsmål, som antagelig er ment å få oss i avisen til å våkne opp. Men samtlige spørsmål er slurvete og uklart stilt. Døm selv. Spørsmål: «Er kapitalismens tendens til å gjøre alt og alle til varer svekket?» Svar: En kapitalismekritikk som arbeider ut fra premisset om at kapitalismen gjør alt og alle til varer er helt ubrukelig. Den forsøker å treffe alt på en gang, og treffer dermed ingenting. Om vi skal ta Lie på alvor mener han at han selv ikke er noe annet enn en vare, kanskje til og med i kjøpers marked. Det må ha påført ham fortvilelse. Undertegnede, resten av avisens journalister – og selvsagt Lie også, selv om han kanskje ikke vet det – er noe langt mer enn varer.

Lie spør videre: «Inntar vi et sunnere og mer bærekraftig forhold til den levende natur?» Premisset her er at Morgenbladet ikke tar nok hensyn til økologiske ødeleggelser, som Lie antagelig tror er et kapitalistisk fenomen. Mitt svar på dette er kort og godt å vise til at de to lengste artiklene i forrige Morgenblad er et intervju med Johan Galtung (avisas hovedoppslag) og en helsides samtale/presentasjon av økofilosofen Sigmund Kvaløy Setreng.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.