Annonse
04:00 - 19. januar 2001

Ang Lees mesterverk

Annonse

Det er ikke ofte man får oppleve å se en film som aspirerer til klassikerstatus. Ang Lees spektakulære Snikende tiger, skjult drage kan vise seg å være nettopp en sånn film. Muligens forsterker de ekstraordinære omstendighetene dette inntrykket, for Snikende tiger er noe så sjeldent som både en såkalt arthouse-film og en kampsportfilm med lett filosofiske (rettere sagt, taoistiske) betraktninger rundt selvoppofrelse og kjærlighet. Den kan beskrives som en livsbejaende kampsport-musikal, der karakterene i stedet for sang og dans benytter ekstravagante kampteknikker og fysisk akrobatikk for å uttrykke komplekse og motstridende følelser.

Snikende tiger er basert på en såkalt Wuxia-roman, fra en kinesisk fortellertradisjon med sterkt islett av røverhistorie, hvor heltene er noen slags uavhengige og noble leiesoldater som stadig vekk er ute på eventyrlige tokt for å redde en eller annen «jomfru i nød».

Selve historien kretser rundt to par, hvis skjebner speiler hverandre gjennom store deler av filmen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse