Annonse
04:00 - 10. november 2000

Kunst og kapital - en utgang

Annonse

anske LO fikk i forrige uke det for seg at kunsten er tingen. Lønnstakerorganisasjonen foreslår at staten skal bruke 130 millioner kroner for å smykke danske arbeidsplasser med billedkunst. LO-formann Hans Jensen tror dette vil stimulere arbeidstakernes fantasi og skape arbeidsglede. Litt kunst på veggen eller en skulptur i resepsjonen skal visstnok gi kreative hjerneceller fornyet energi. Se for deg dansende og syngende glade medarbeidere. Og den vesle kunsten som får æren for at bedriftens økonomi går i været. Kunst blir kapital.

Men hvem skal foreta innkjøpene – kunstfaglige utvalg? Sannsynligvis vil gjenkjennelig tradisjonell kunst foretrekkes. Allerede kjent og anerkjent for sin dekorative funksjon, kommersiell omsettelig kunst. Samtidskunsten prioriteres nok ikke. Den kunsten kaller ikke på gjenkjennelsens glede, men krever derimot konsentrasjon, sensibilitet og et åpent sinn – en kunst som heller ville antyde kaos og forvirring i et stresset arbeidsmiljø.

Dekorativ kunst kaller på kapitalen. Men lenge har kunsten søkt å være autonom, være utenfor.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse