Annonse
04:00 - 17. november 2000

Hadde en gaveøkonomi vært mulig?

Annonse

remtiden ankom den 26. juli. Den amerikanske dommeren Marylin Hall Patel beordret en stopp av (pirat)kopiering av musikklåter på internettstedet Napster. Det skulle hun aldri ha gjort.

Dagen etter nærmest fordoblet aktiviteten seg av disse digitalkopiene (MP3). Bare i september måned ble det kopiert halvannen milliard (!) musikklåter på Napster. Og andre byttesteder dukker kontinuerlig opp: HackSter, My-Napster, Inapster, BeNapster, Webnap, MyGnut og Gnutella. Sistnevnte er vel den vanskeligste å få stoppet av myndighetene. Til forskjell fra Napsters sentrale maskin (server) benytter Gnutella seg alene av internettbrukernes PC’er. Disse åpner opp sine lokale harddisker for internett slik at dette «samfunnet» kan bytte musikkfiler. Gnutella (Gnu er et Open Source prosjekt, og Nutella er hackernes favoritt av sjokoladepålegg) økte fra 30.000 til 1.6 millioner daglige besøk da myndighetene gikk til sak mot Napster.

Myndighetene vil muligens vinne noen seire, men krigen om copyright er tapt allerede. For dette samfunnet av nettbrukere – Napster har 38 millioner brukere – bryr seg ikke om åndsverk eller copyright. Hackerne knekker kopibeskyttelser og oppretter byttesteder for fri musikk og piratkopier av kommersielle låter. For dem betyr copyright – retten til å kopiere. Kopieringen skjer lynhurtig. Det er heller ikke lønnsomt å dra alle til rettssalene. Myndigheter og produsenter vil sannsynligvis aldri klare å tyne en krone ut av hackerkulturen. Teknikken ligger foran, de smarte nettbrukerne markerte raskt sivil ulydighet, motstanden var lett å mobilisere – nå er det for sent.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».