Annonse
04:00 - 03. november 2000

Etnisk kannibalisme?

Annonse

an undertrykker ikke etniske minoriteter. Det vet vi alle. Vi har for lengst fjernet naive negere med bastskjørt i bananreklame her i Norge. Men vi bruker derimot kryddertypen Black Boy. For det etniske er ikke så enkelt.

Teaterviter og kritiker Anne-Britt Gran disputerte i forrige uke på Universitetet i Oslo med doktoravhandlingen «Hvite løgner / sorte myter» – det etniske på modernitetens scene (UniPub Forlag). Det etniske gjennomtrenges som fenomen i denne 354 siders lange teksten, et resultat av 10 års arbeid. Avhandlingen utreder også teoretisk forskjellen mellom poststrukturalisme, postmodernisme og postkolonialisme, for det er ikke like lett å holde alle begrepene fra hverandre. Gran vektlegger i avhandlingen den pragmatiske interkulturalisme – og spør gjerne «Gjør det en forskjell?» fremfor «Er det en forskjell?». Godt. For er det noe man kan bli grundig lei av, er det begreper som befinner seg i så tynn luft at de sjelden finner konkret anvendelse av betydning.

Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi og avhandlingens 2. opponent, stiller nemlig det betimelige spørsmålet om akademikernes interesse for det etniske ender mest som alene en estetisk fremfor etisk interesse. Det kulturelle Vesten velger gjerne hva den kan bruke fra Resten. Det globale akademiske jetsett av postkoloniale tenkere motiveres ikke nødvendigvis av en politisk bekymring for den undertrykte Andres livsvilkår. For litteraturen fra fargede intellektuelle med rartlydende navn som Spivak og Bhaba, stammer gjerne fra den tredje verdens overklasse, i dag med professorjobb i vesten. Men hva med de andre 99 prosent etnisk undertrykte som forstår ikke hva begrepene dreier seg om? Alt de egentlig vil ha er utdannelse, jobb og mobiltelefon (i likhet med latinerne som drømmer om å tilhøre amerikansk middelklasse, se side 1).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse