Annonse
04:00 - 20. oktober 2000

Regjeringsutvidelse som problemløser

Annonse

prinsippet står Stoltenberg relativt fritt til å skifte ut regjeringens mannskap, også gjennom å trekke inn nye ministre fra andre partier. Det er statsministerens beslutning i dette spørsmål som i realiteten avgjør skjebnetimen i norsk politikk, påpeker statsviter Cand. Polit.

Statsminister Jens Stoltenberg og Ap’s leder Thorbjørn Jagland har trolig bare ett valg i dagens situasjon. De må fortsette den sosialdemokratiske moderniseringskurs som er påbegynt. Den vanskeligste utfordring for statsministeren er at han er nødt til å prioritere to viktige forhold samtidig. For det første må Stoltenberg håndtere den pågående budsjettsituasjonen uti fra kravet om «business as usual». Samtidig må Stoltenberg ha i bakhodet de mer langsiktige hensyn til partiets videre skjebne.

I kjølvannet av det politiske jordskjelv på meningsmålingene, bør noen og enhver erkjenne alvoret i dagens situasjon. Til en viss grad befinner også sentrumspartiene seg på defensiven i forhold til Carl I Hagen. FrP-bølgen drives frem av en utilslørt politikerforrakt. Avmaktsfølelsen i folket innevarsler mistillit og er signal om at noe er grunnleggende galt. Årsaken til situasjonen er sammensatt, men det spørs om ikke tradisjonen der Ap og sentrumspartiene styrer hver for seg i lengden er direkte skadelig for velgernes tillit til politikerne. I denne sammenheng befinner SP og KrF seg i samme båt som Ap.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er i praksis umulig å trekke noen grense mellom lovlige og ulovlige ytringer»