Annonse
04:00 - 13. oktober 2000

Fredede rebeller

City Lights Bookstore, beatgenerasjonenes høyborg i San Francisco har fått offisiell status som lokalhistorisk minnesmerke. Stifteren, den 81-årige dikteren Lawrence Ferlinghetti, er fremdeles virksom.

Annonse

Havde man i 1957 fortalt Lawrence Ferlinghetti, at hans hjertebarn, boghandlen og forlaget City Lights, en dag skulle få status som lokalhistorisk mindesmærke, ville han formodentlig have rystet på hovedet.

Netop i ‘57 stod Ferlinghetti på anklagebænken i to sager, der begge handlede om Allen Ginsbergs digtsamling Howl and other Poems, som City Lights havde udgivet samme år. Først blev hele oplaget beslaglagt af toldmyndighederne på grund af mistanker om obskønt indhold, og derefter blev Ferlinghetti arresteret for at sælge «smuds» fra sin boghandel.

Mens retssagen stod på, forsvarede Ferlinghetti den kunstneriske frihed i et indlæg i San Francisco Chronicle: Det er ikke digteren, men det, han iagttager, der er obskønt, skrev han og fortsatte med et hadefuldt angreb på krigsgalskab og «vanvittig nationalisme». Dommeren endte med at frifinde Ferlinghetti, og berømmelsen var dermed sikret for både Ginsberg og City Lights.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse