Annonse
04:00 - 27. oktober 2000

Deleuze og kontrollsamfunnet

Annonse

To norske tidsskriftsutgivelser denne uken gir meg grunnlag for å antyde en samfunnsdiagnose. Tidsskriftet AGORA utgis med temaet Deleuze og filosofien og ARR har valgt risiko som tema. Sosiologen Ulrich Beck holder denne uken årets Eilert Sundt forelesning på Universitetet i Oslo (kjent for nyklassikeren Risikosamfunnet).

I>Det er første gang det utgis en samling av den franske filosofen Gilles Deleuze (1925-95) sine tekster inkludert sekundærlitteratur i Norge. Tohundreogsøttifem sider om en gal filosof – visstnok slik norsk «seriøs» filosofi skal betrakte ham ifølge forordet. Men i Norge kan «seriøse» filosofer gjerne uttale at Nietzsche bare er litteratur for ungdom også. Slike fagfilosofi sin svakhet er dens narsissistiske problem, et filosofisk-analytisk elfenbenstårn – en gjeng filologiske «arkivarer».

Agora-redaksjonen gjorde et smart grep ved å holde seg unna det «anglo-amerikanske tolkningsmonopolet», der akademias dørvoktere gjerne omtaler enkelte franske tenkere nedlatende som «interessante kulturpersonligheter». Derimot uttaler den norske sosiologen Dag Østerberg som har bidratt i AGORA ved lanseringen denne uken: «Dette er filosofi i stor stil … den skal ikke tekke noe som en tysk Habermas, men er heller anarkistisk, djerv, her er en som tør si hva han mener.» Og vi er mange etter hvert som opplever at filosofen Gilles Deleuze «slår an en streng» hos oss, som Østerberg sier det.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse