Annonse
04:00 - 20. oktober 2000

Comix Norvegicus

Det er bare i ett land i verden, Japan, hvor folk leser mer tegneserier enn i Norge. Likevel har de originale norskproduserte seriene utgjort bare et par prosent av det totale tegneseriemarkedet i Norge. I de siste årene har det imidlertid skjedd mye positivt med norske serier, og det er grunn til å håpe på en permanent forandring med større andel norske tegneserier.

Annonse

Årets tegneseriehøst signaliserer definitivt at en større forandring er på gang. Frode Øverlis Pondus har bare etter et par nummer i sommer og høst rukket å bli Norges nest største tegneserieblad, kun slått av Donald Duck&Co. Det viser potensialet for en norsk serie. Til jul blir endelig det amerikanske juleheftehegemoniet seriøst truet av tre nye, norske julealbum. Norske alternativtegneserier står i fare for å få sin første virkelige storselger med Christopher Nielsens Homo Norvegicus, som kommer ut i forbindelse med «To trøtte typer»-serien på NRK1.

Det er spesielt fire aktører som har bidratt til den positive utviklingen for norske serier de siste årene: Norsk kulturråd, som hvert år har avsatt en middels stor sum til å støtte norske serieskapere, Bladkompaniet, som har åpnet sine amerikansk-dominerte humorblader mer og mer for norske humorserier, og Dagbladet, som tok sjansen på å slippe til en norsk daglig avistegneserie i 1997, som den første store avisen i Norge på 25 år, og siden har fulgt opp med publisering av et titalls norske serieskapere på fast og vikarierende basis. Sist, men ikke minst har spesielt to norske alternativforlag, No Comprendo Press og Jippi Forlag gitt ut en mengde kvalitetsserier med norske serieskapere.

De store «skurkene» i norsk seriebransje i samme periode har vært avissyndikater som Bulls og forvalterne av Onkel Skrues pengebinge, Disney-konsernet Egmont. Ingen av disse dominerende aktørene i serie-Norge har brukt ressurser på å utvikle nye, norske tegneserier. Snarere tvert imot, det første Egmont gjorde da de kjøpte opp det nest største serieforlaget i Norge, Semic, i 1997/98 var å legge ned det eneste bladet (Geek) hvor norske serier var representert. Når man vet at Egmont har 90 prosent av markedet og Bulls/Europa Press er like dominerende på avismarkedet, er det ikke tvil om at de for tiden står i veien for sola, og utgjør det fremste hinderet for videre utvikling av norske tegneserier i Norge. I dag fungerer de i praksis som rene oversettelsesbyråer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse