Annonse
04:00 - 20. oktober 2000

Blant folkhemmets fundamentalister

Lukas Moodysson har laget en bittersøt film om syttitallets alternativ til kjernefamilien - det klassiske raddis-kollektivet. Her forteller han om hvordan han udødeliggjorde den klassiske konfliktsky svenske mannen og hvorfor den ABBA-elskende arbeiderklassen aldri fant seg til rette blant folkhemmets fundamentalister.

Drama: Michael Nykvist som Rolf opplever at kona tar med seg ungene og flytter i kollektiv i Lukas Moodyssons film Tillsammans. Foto: Memfis Film
Annonse

I likhet med den nordiske filmens andre store profil, Lars von Trier, ble Lukas Moodysson lenge ansett for å være en einstøing i sitt hjemlands filmmiljø. Mens den danske enfant terrible ble regelrett sparket ut av filmskolen, ble Moodysson sett på som en fåmælt snåling av sine medstudenter på Damatiske Institutet. Men allerede i Moodyssons eksamensfilm kunne man fornemme at en ny særegen stemme i svensk film var i ferd med å ta form, og med langfilmdebuten Fucking Åmål skulle denne outsideren ikke bare tenne medelsvenssons apetitt på svensk film, men også bergta det internasjonale kinopublikummet (filmen ble sett av en halv million nordmenn).

Etter Fucking Åmål ble Moodysson genierklært av svensk presse, og enkelte mente at han var det største som hadde hendt svensk film siden Bergman. Når vi møter Moodysson en ettermiddag på Dattera til Fru Hagen i Oslo, får vi følelsen av at han har opplevd genierklæringen snarere som en forbannelse enn en velsignelse. For, som han selv sier det, så er «andrefilmen alltid den vanskeligste».

Men han kan puste lettet ut, for oppfølgeren Tilsammans innfrir forventingene, og vel så det. Selv om den på mange måter er en tyngre og mer kompleks film enn Fucking Åmål, rommer Tilsammans mange av de samme kvalitetene som gjorde debuten så uimotståelig: Evnen til å finne enkle og slående uttrykk for karakterenes ofte kaotiske og motstridende følelsesliv og et unikt øre for frisk og korthugget dialog man ikke uten videre glemmer.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse