Annonse
04:00 - 29. september 2000

Med mer Fossens og andres naivisme

Annonse

I et forsøk på å tilføre Erling Fossen litt mer elementer kunnskap om miljø og økonomi tar Elin Brodin og Henning Hagerup i Morgenbladet 25. august utgangspunkt i en forestilling som er svært utbredt hos folk som kaller seg radikale. Forstillingen består i å sammenligne verdens produksjon av varer og andre goder med ei kake som skal deles. Den økonomiske urettferdigheten i verden skyldes at landene i den industrialiserte delen av verden deler «kaka» seg imellom og at u-landene bare får «smulene fra de rikes bord».

Det talsmennene for «kaketeorien» ofte glemmer, er at «kaka» må bakes igjen og igjen hver dag, ellers blir det ingenting å fordele. «Produser eller dø» var en gang kjente paroler , særlig i kommunistiske land, men også i Norge under den moderne «eneveldsstaten» i Ap-regi etter 2. verdenskrig. Som strategi og betingelse for velstand gjelder også denne parolen i dag, men er mindre synlig i den delen av verden som «holder på å produsere seg i hjel» – i-landene. Dette er en utvikling som Brodin og Hagerup mener truer menneskehetens eksistens, men som Fossen ser ut til å ta med stor sinnsro. U-landenes økonomiske hovedproblem, derimot, er mangelen på produksjon og forbruk. Den som lite produserer, kan ikke regne med å få mye igjen.

Når Brodin/Hagerup med henvisning til Fossens mangel på elementær kunnskap slår fast at forbrukersamfunnene i vår del av verden er årsaken til hungersnøden i andre deler av verden, viser det hvor sterkt de henger fast ved teorien om at det er urettferdig fordeling av godene i verden som skaper fattigdom. Dette er for så vidt helt i tråd med den rådende forståelse hos mange i det norske samfunnet som tror at fattigdomsproblemet kan løses ved å gi mat og penger til u-landene. I gamle dager kalte man slik hjelp veldedighet, i dag kalles det u-hjelp. Før i tiden strikket Kjell Magne Bondeviks trosfeller ullsokker til folk i Afrika, i dag gir man dem vaskemaskiner, for å sette det på spissen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse