Annonse
04:00 - 04. august 2000

Kontroversiell Steinbeck-film

Annonse

“Hollywoods traktering av en av etterkrigstidens høyest skattede romaner, John Steinbecks The Pearl, har fått forfatterens familie og det litterære establishment i USA til å se rødt. Årsaken er at filmskaperne har begått den helligbrøde å dikte videre på Steinbecks litteære univers, og tillegge forfatteren et mer grafisk øye for erotiske skildringer enn hva det er dekning for i boka. The Pearl er en enkel historie om meksikanske fiskere som kommer over en østersperle på bunnen av en innsjø. Denne oppdagelsen forvandler seg – slik tilfellet ofte har vært i Steinbecks bøker – til en jakt på den amerikanske drømmen. Boka ble i sin tid både en kritiker- og publikumssuksess, og er i dag obligatorisk lesning på amerikanske skoler. Tidligere adaptasjoner av Steinbecks univers til filmen har stort sett vært nesegruse i sin omgang med tekstene, med Øst for Eden og Vredens Druer som de mest kjente og klassiske.

Steinbecks familie og styret for boet har lenge ønsket å få The Pearl adaptert til filmlerretet, og Steinbecks sønn Thomas inngikk derfor i 1992 en produksjonsavtale med Panorama Films. Dette selskapet har tidligere bemerket seg som produsent av b-filmer innen horror-sjangeren, så det var kanskje ikke så rart at samarbeidet skar seg allerede i de innledende faser. Panorama Films hadde imidlertid sikret seg opsjon på rettighetene til å lage filmen, og kunne derfor i sommer gå i gang med innspillingen av sin kontroversielle versjon.

Thomas Steinbeck har påpekt 44 avvik fra farens originaltekst i filmmanuset, og en rekke av dem er preget av en moderne og åpenhjertig skildring av nakenhet og sex.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samspillet mellom befolkningen og museene har endret seg kraftig de siste 50 år, og det må definisjonen nødvendigvis gjenspeile.
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».