04:00 - 04. august 2000

Kontroversiell Steinbeck-film

“Hollywoods traktering av en av etterkrigstidens høyest skattede romaner, John Steinbecks The Pearl, har fått forfatterens familie og det litterære establishment i USA til å se rødt. Årsaken er at filmskaperne har begått den helligbrøde å dikte videre på Steinbecks litteære univers, og tillegge forfatteren et mer grafisk øye for erotiske skildringer enn hva det er dekning for i boka. The Pearl er en enkel historie om meksikanske fiskere som kommer over en østersperle på bunnen av en innsjø. Denne oppdagelsen forvandler seg – slik tilfellet ofte har vært i Steinbecks bøker – til en jakt på den amerikanske drømmen. Boka ble i sin tid både en kritiker- og publikumssuksess, og er i dag obligatorisk lesning på amerikanske skoler. Tidligere adaptasjoner av Steinbecks univers til filmen har stort sett vært nesegruse i sin omgang med tekstene, med Øst for Eden og Vredens Druer som de mest kjente og klassiske.

Steinbecks familie og styret for boet har lenge ønsket å få The Pearl adaptert til filmlerretet, og Steinbecks sønn Thomas inngikk derfor i 1992 en produksjonsavtale med Panorama Films. Dette selskapet har tidligere bemerket seg som produsent av b-filmer innen horror-sjangeren, så det var kanskje ikke så rart at samarbeidet skar seg allerede i de innledende faser. Panorama Films hadde imidlertid sikret seg opsjon på rettighetene til å lage filmen, og kunne derfor i sommer gå i gang med innspillingen av sin kontroversielle versjon.

Thomas Steinbeck har påpekt 44 avvik fra farens originaltekst i filmmanuset, og en rekke av dem er preget av en moderne og åpenhjertig skildring av nakenhet og sex.

Annonse