Annonse
04:00 - 25. august 2000

Kimmeridge på byen: Lisboa.

Annonse

Den portofile italieneren Antonio Tabucchis underfundige romanhelt Pereira spiste («ifølge ham selv») bare omelett med krydderurter, på Café Orquidea i Lisboa. Det var i de politisk begredelige 30-åra. I dag ser du mange tungsindige trekk i portugisisk mat, med et lite unntak for sjømaten – som faktisk kan være både frisk og fersk. Det er som om den ulykkelige perioden med diktaturet, den frustrerende kolonitiden og de store oppdagelsenes æra har lagt en stekesky over et kjøkken med sterkt behov for utlufting og fornyelse. Tradisjon er ikke bare å fastholde noe svunnet for svinnets skyld. Og det blir ikke så mye bedre med et akkompagnement av dyster fadosang.

Lisboa har liksom fått ryktet som et litterært sted, en by for dem med sansen for det utslitte og tilbakeskuende («genuine»?) Europa. Når mørket faller på blir ikke bare alle katter grå, men alle forfalne hus og skumle smug i det kuperte Lisboa får et glissent preg av romantisk melankoli. Med månesigden hengende og dingle lavt over bydelen Bairro Alto støvet jeg rundt på jakt etter en god restaurant. Byen var nesten vakker der den utslått og småtrist lå og drøvtygde på gamle minner og nye EU-midler. Det tar tid før Lisboa er på fote, en tyve-tredve år, kanskje, tenkte jeg, og trådde inn i den feterte restauranten ved navnet Bacchus i Largo da Trindade, like ved den enda mer feterte Tavares. Vel, ikke så mye mer å si, enn at klippfiskbollene var litt over gjennomsnittet, og at rødvinen til den ihjelstekte og garnityrkvalte anden på tross av restaurantens navn var utmerket (Quinta dos Aciprestes 1997).

At sjømaten som hentes opp fra Atlanteren er av høy kvalitet, er en heldig ting for det portugisiske kjøkken. At klippfisken (bacalão) tilberedes på «365 måter – en for hver dag i året», må tilskrives en annen type tilfeldighet. Føl deg ikke tvunget til å spise bacalão (heller ikke i «norsk» betydning: ovnsstekt klippfisk med tomat, løk og potet) i Lisboa. Ikke kjøtt heller.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse