Annonse
04:00 - 25. august 2000

Et slags comeback

Det er fire år siden forrige De La Soul skive og enda lenger siden de lagde en virkelig bra plate. Med kvalitetsproduktet Art Official Intelligence er trioen tilbake der de hører hjemme. Av Morten Abrahamsen

Annonse

Litt vanskelig å si hva slags forventninger man skal ha til et nytt De La Soul-album. Gutta er både legendariske og en smule glemt. Alle med et snev av interesse for hip hop kjenner deres debutskive 3 Feet High and Rising, en plate som er milepæl i sjangeren. Da den kom i ‘89 skilte den seg ut med sin humor og sin ekstensive bruk av samplinger. Det er ikke vanskelig å dra linjen fra den utgivelsen til folk som Busta Rhymes, Jungle Brothers og A Tribe Called Quest, pluss elementer på nær sagt alle hip hop album som har kommet siden. Tar man for eksempel «Me, Myself&I» kan man høre at det er en låt som ville virket like fresh om den kom i dag, som den gjorde for over ti år siden.

Det er nå fire år siden forrige utgivelse og det blir litt som med Public Enemy, en gang så store og innovative, men en ny plate skaper ikke den helt store følelsen lenger. Det betyr ikke at utgivelsene er dårlige, de er bare akkurat som forventet. Gjerne litt overflødige hvis man sitter på en eller flere av de gode gamle platene.

De La Soul-gutta – Dave, Posdnuos og Maseo – var ikke 20 engang da de debuterte, og det har butta litt i utgivelsene på nittitallet, spriket litt alle retninger, men med Art Official Intelligence er de faktisk på rett spor igjen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse