Annonse
04:00 - 04. august 2000

Debatt

Annonse

ebatt

Erling Fossen, den 21. juli leverte du det beste jeg har lest om Nigeria, skrevet av en journalist i utlandet. Og jeg har lest både The Observer fra Storbritannia og The Economist fra USA. Du observerer situasjonen bortimot korrekt, også etter mine mål - og jeg er altså subjektivt opptatt av dette her. Jeg er sosialantropolog og har vært i gamle Biafra fire ganger. De fleste av vennene mine bor i Nigeria og er igboer. Jeg forstår meg på problemområdet, og det er nettopp hva det er, dette landet.

Fossen, du innleder med at «Avhugging av armer har igjen blitt utført i Nigeria etter at de muslimske delstatene i det som kalles kjerne-Nord har innført Sharia, islamsk lovgivning.» Javel, sier jeg, og det sier også folk som Biafra-sjefen Emeka Ojukwu og Nobel-mannen Wole Soyinka. Begge er kristne, det er ikke jeg. Soyinka har sagt, på CNN, at Nigeria trenger en nasjonskongress for å få bukt med den etniske dimensjonen av trøbbelets kjerne. Og han vet godt at hausaer har kappet av armer før. Det har de alltid gjort. Greit, så skjedde det uten at de politiske lederne ble informert om det, men likevel. Ojukwu sier, til Newswatch den 20. mars i år, at «Når begynte jihad å bekymre kristne? Gå gjennom historien og finn ut hvordan muslimer har lidd under korstogene». Denne diskusjonen pågikk i etterkant av Sharia-sjokket i mars i år, og Ojukwu var klar i sin tale - dette handlet ikke om religion, men om etnisk trøbbel: «Når igbo krangler med yoruba, drepes igboer. Når igbo krangler med hausa, drepes igboer. Når yoruba krangler med hausa, som nå, drepes igboer.» Og det er sant.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.