Annonse
04:00 - 28. juli 2000

Dilodáma!

Annonse

UT I DET HVITE HÅRET. «Jeg lærer å se», står det på en av de aller første linjene i Rainer Maria Rilkes eneste roman Malte Laurids Brigges opptegnelser. Man kan tenke på en annen lyriker, Sigbjørn Obstfelder, og man kan tenke seg at lyrikeren når han skriver prosa må forstørre bildene sine, at linjene som kunne gått gjennom noen få ord må strekke seg over setninger eller flere sider.

I de fleste av prosadiktene til Obstfelder, for eksempel Dronningen, Bøn eller Sletten, er det et rent, nesten strengt fabel- eller drømmepreg som minner ikke så lite om Kafka. Obstfelder eksperimenterte mye med form, og at disse formeksperimentene var tvunget frem av erkjennelse (som trengte nytt språk) kan knapt betviles.

Det finnes et prosadikt – en radering kaller han det selv – som heter Hunden. Teksten handler om en mann som blir alene med en hund på en fjelltopp. I denne posisjonen føler mannen hvordan maktbalansen mellom ham og hunden – og mellom mennesket og hele naturen – blir forrykket. I hundens truende blikk føler han hele naturens anklage og hevnlyst, og når angsten er på sitt høyeste begynner han som på et slags instinkt å tale nonsensord: «Wéji ohahú! Dilodáma! Wáhi Wóha Wéji ohahu!» Dette skremmer og forvirrer hunden som forsvinner, og til slutt isner teksten i et (speil-) bilde: «Mine hår var blitt grå.» En radering er et bilde som er etset eller gravert inn i en metallplate og deretter trykt på papir. Prosessen innebærer altså motstand og forskyvning; det er ikke noe selvfølgelig forhold mellom bilde og (ut)trykk. Slik virker Hunden som tekst på samme tid møysommelig og oppjaget, man merker brytningen mellom språk og stoff; noen ord synes dikteren å få grep om, han veier dem i hånden, dreier dem og vender på dem, men andre er for viltre og glipper. Man kan tenke seg at bildene er håven dikteren fanger ord med, eller at det er omvendt; at det er språket som er håven han fanger bilder i.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.