Annonse
04:00 - 16. juni 2000

Amerikanske drømmer

Annonse

Merkelappen «amerikansk independent film» var en gang i tiden garanti for at du ville få presentert en alternativ fremstilling av den amerikanske drømmen, snarere enn den tradisjonelle og forutsigbare jakten på den. Men de dager er for lengst talte, og filmen American Movie slår dette mer bastant fast enn noen annen film fra de siste årenes amerikanske independent-scene. Filmen er en dokumentar om en av Amerikas tusentalls håpefulle som driver omgivelsene og seg selv til bristepunktet ved å klamre seg til drømmen om å få lage spillefilm. Det som driver den aspirerende filmskaperen er fremfor alt drømmen om stjernestatus à la Tarantino, snarere enn noe behov for å fortelle en historie.

Hovedpersonen i American Movie spiller seg selv, og er deprimerende virkelig. Han spør alle som kommer hans vei om de kan hjelpe ham med å realisere filmprosjektet, og hans besettende kamp står ikke tilbake for den kampen ekte og mer kjente regissører har måttet kjempe for å få fullført sine filmer. Det er bare budsjettet og talentet som er forskjellig. Vi følger vår mann på hvileløs jakt etter finansiering, enten det skjer gjennom strøjobber eller tiggerrunder hos slektninger, ofte på bekostning av forholdet til disse. Beklageligvis får han ikke gjennomført sitt filmprosjekt, men blir i stedet tildelt den tvilsomme rollen å være ufrivillig kultfigur i det virkelige liv. Ironisk nok er det filmskaperne bak filmen om den mislykkede filmskaperen som oppnår suksess, da filmen blir valgt ut til hovedprogrammet i Sundance en gang kjent som independentfilmens mekka. Her, som på alle andre festivaler, stiller vår mann ivrig opp for pressen i håp om at det skal gavne hans eget filmprosjekt, men hans rolle i filmen som mislykket regissør tillater naturligvis ikke det. For pressen fremstår han som en slags Ed Wood.

Kanskje ikke så rart at Sundance falt for American Movie, som reflekterer utviklingen innen amerikansk independentfilm på en trist og iblant rørende måte, fra å ha vært et genuint alternativ til Hollywoodfilmen, til å representere selve perleporten til drømmefabrikken for unge talenter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse