Annonse
04:00 - 12. mai 2000

smak og behag Mos

Annonse

vor kommer poteten fra? Fra jordsmonnet, fra Sør-Amerika, innført i Nord-Europa på 1700-tallet av såkalte potetprester. Jada. Og ansett som den enkleste av markens grøde, den som verserer i språket som alt fra «naiv» («pottitbonde») og «vanskelig» («en varm potet») til litt for anvendelig («potetgitarist»).

Å lage sin egen potetmos – jeg innrømmer at utsagnet lyder ganske banalt – er det motsatte av snobberi. Det er et arbeid som begynner allerede ved shoppingen (men man «shopper» ikke poteter, man kjøper dem, eller bare «henter» dem: ordet «potet» er et nøysomt, standhaftig ord). Av mange potettyper som egner seg til mos (dvs. purée) er Kerrs Pink, Mandelpotet eller Kypros-poteter utmerkede alternativer. Selv foretrekker jeg de to siste. Forsøk deg frem selv. Det er flere måter å lage potemos på. Her er to forslag. Til begge trenger du (til 4-6 porsjoner):

1 kg middels store poteter (mandel, kypros, kerrs pink)

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».