Annonse
04:00 - 14. april 2000

Blodig kultureksport

Presse fra hele verden intervjuer dem. De har skapt en genre som har vært Norges heteste popkulturelle eksportartikkel gjennom nittitallet, og som har blitt en internasjonal industri. En solskinnshistorie fra norsk kulturbransje, hvis ikke bandet Mayhem og musikken deres, moderne black metal, fremdeles er vanskelig for et Norge som har lært seg å takle rockere, hippier og punkere.

Annonse

I sine 16 år (med lange avbrekk) har Mayhem bare gitt ut to LP’er og to minialbum. Det første av dem, Deathcrush (1987), kom i den perioden da punken og metal’en møttes i sin jakt på tempo og brutalitet. Band som Napalm Death, Megadeth (sic), Septic Death og Death spilte raskt og brutalt, men det var Mayhem som virkelig festet vold til vinyl.

Men i motsetning til konkurrentene, som utforsket råskap på det symbolske og kunstneriske planet, levde Mayhem som de lærte. Og læren som ble naglebeltet fast var kompromissløs: Kamp mot kristendommen, og for alt det som var ondt og destruktivt i mennesket – satanisme gjennom et pubertetsfilter. Det gikk selvfølgelig galt.

En av Mayhems vokalister har begått selvmord. Mayhem-gitarist Øystein «Euronymous» Aarseth, innehaver av butikken Helvete, ble drept av Varg «Greven» Vikernes, som selv spilte i Mayhem i en periode. Kirkebranner og politiske kontroverser ga mer blod på mølla i Akersgata, som omtalte Mayhem og etterplaprerne deres som «Satanist-miljøet», som regel i krigstyper.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.