Annonse
04:00 - 17. mars 2000

Mot en etnisk deling i Kosovo?

Det er ett år etter at NATO innledet sitt 78 dagers bombetokt mot Serbia. Men slutten på bombingen var på ingen måte slutten på krigen.

Annonse

De fremste vårtegnene på Balkan har i det siste tiåret ikke vært hvitveisens ankomst eller at bøndene setter poteter. Våpenpussing og opptrapping av de konfliktene som vinteren har lagt et visst teppe over er blitt mer typiske tegn på våren. Hatet mellom serbere og albanere innad i Kosovo gikk riktignok aldri inn i noen vinterdvale. Men vårsesongen kan fort bringe situasjonen helt ut av kontroll.

At det pågår drap og konfrontasjoner innad i Kosovo er rutine. Nå bør vi sannsynligvis også begynne å venne oss til navnet Presovo. Dette området ligger i det sydlige Serbia, men majoriteten av innbyggerne er kosovoalbanere. I Kosovo kaller folk flest allerede Presovo for Øst-Kosovo. I de siste ukene har elementer fra den «demobiliserte» UCK-hæren infiltrert dette området, og en rekke trefninger har funnet sted. Serbiske paramilitære har svart med å infiltrere Kosovo, og sivile på begge sider av konflikten er blitt drept.

Vestlige observatører og NATO-offiserer mistenker UCK for å forsøke å provosere frem reaksjoner fra de serbiske sikkerhetsstyrkene, slik at NATO igjen skal slå til mot Serbia for å hjelpe albanerne. UCK vil i så fall ha forregnet seg kraftig.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.