Annonse
04:00 - 17. mars 2000

16 gode saker til Stoltenberg

Annonse

Ap er tappet for både realpolitiske og symbolske prosjekter. Blikket til en Ap-politiker som i dag forsøker å virke visjonær minner om en elgs rett før den er i ferd med å bli overkjørt av et godstog. Vi er langt inne i den globaliserte IT-alderen som har transformert produktivkreftene, men Ap synger fremdeles de gamle arbeidersangene. Bortsett fra den overprivilegerte, men skrumpende, industriarbeiderklassen vet ikke Ap hvem sine interesser de skal forvalte, eller hvordan. Forsøket på å fiffe opp imagen ved å ta i bruk Den tredje veis retorikk à la Anthony Giddens og Tony Blair har ikke overbevist, fordi de bare har holdt seg til det retoriske nivået. Mangelen på reelle visjoner, eller konkurrerende samfunnsanalyser, er til å ta og føle på. Hva vil Ap bygge nå? Forurensende gasskraftverk? Hvilke sosiale og demokratiske verdier skiller sosialdemokratiet fra andre partier?

Morgenbladets liste over gode politiske saker kan hjelpe regjeringen til å finne saker med reelt politisk innhold. Egentlig burde vi ta copyright på dem. De utallige og overflødige informasjonsbyråene kunne sikret seg evig liv ved å gi dem til partiene. Morgenbladet er så rause at vi gir dem bort, for da er sjansen større for at vi får det Norge vi vil ha. Vi er ikke sikre på at alle sakene er sosialdemokratiske, men det er det ikke så nøye med, siden Ap heller ikke sikker på hva som er sosialdemokratisk.

1. Avslutt den kalde krigen

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse