Annonse
04:00 - 14. januar 2000

Tusener av språk møter døden

Den danske språkforskeren Tove Skutnabb-Kangas advarer mot at 90 % av verdens språk forsvinner i det 21. århundre. Hun foreslår i sin nye bok at mindretallets ulike språk beskyttes som en fundamental menneskerett.

Annonse

Den 59-årige lingvist, dr. phil. Tove Skutnabb-Kangas er dybt bekymret over, at flertallet af verdens sprog risikerer at forsvinde:

– Den sproglige og kulturelle diversitet er nødvendig for vores planets overlevelse som biodiversitet, siger hun, der også er vicepræsident for den globale græsrodsorganisation til forsvar for de truede sprog, Terralingua. Her i december måned udgiver hun bogen Linguistic Genocide in Education – or Worldwide Diversity and Human Rights?, der er et rasende J’Accuse mod det hun opfatter som globaliseringens sproglige og kulturelle ensretning.

– Hvis vi tror på demokratiet, ytringsfriheden, den frie forsamlingsret og retten til liv, så må vi også give de truede sprog nogle rettigheder. Det bør være en menneskeret at tale og få undervisning på sit eget sprog. Vi kan ikke overlade det til markedskræfterne og den stærkeste magt at bestemme, siger hun i et interview til Morgenbladet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse