Annonse
04:00 - 14. januar 2000

Å forstå eller dø

Ray Monk har forfattet de to gigantbiografiene om Bertrand Russell og Ludwig Wittgenstein som raskt fikk klassikerstatus og ble store salgssuksesser. Monk ser de to filosofene som de klart viktigste i det 20. århundret.

Annonse

Ray Monk er professor i filosofi ved University of Southampton i den sørlige delen av England, og er bestyrer på det filosofiske instituttet der. Inn i filosofien kom han da han gikk på skolen og en av lærerne ga ham Platons Symposium. Han begynte å lese filosofi, og da han tok fatt på universitetet hadde han to interesser: filosofi og Wittgenstein.

– Hva er det som er så fascinerende med Wittgenstein?

– Hans intensitet. Han hadde en enormt karismatisk personlighet. Alle som møtte ham har en historie å fortelle om ham. Det mest fascinerende er at Wittgenstein aldri inngikk noe kompromiss. De fleste av oss gjør kompromisser. Wittgenstein gjorde bare det essensielle. Det er noe fascinerende ved renheten i livet hans. For det første hans krav til intellektuell klarhet, og dernest hans krav til moralsk anstendighet. Det er interessant med en som vil ofre alt for å få til disse tingene. Wittgenstein var villig til å ofre alt for intellektuell klarhet og moralsk anstendighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse