Annonse
04:00 - 14. januar 2000

Det vanskelige ansvaret

Annonse

Da Jernbaneverkets uhellskommisjon leverte sin rapport etter få dager, fant den nøyaktig riktig resept – hvis målet var å hisse opp store deler av de berørte organisasjoner og media. Den setningen som satte fart i bråket var at kommisjonen fant det sannsynliggjort at nordgående lokaltog fra Elverum forlot Rudstad stasjon på rødt lys.

At lokomotivførernes forbund fant dette vanskelig å svelge, er forståelig. Det kommisjonen ikke har tatt høyde for er at ingen mennesker som er i live i dag konkret observerte hva lyset på Rudstad stasjon faktisk viste ved det angjeldende tidspunkt. Det som kan fastslås er noe helt annet, nemlig at lyset ble angitt som rødt ved togledersentralen på Hamar. Det er ikke tatt høyde for at en elektrisk eller mekanisk feil som kan ha ført til at lyset viste grønt selv om det var rødt på skjermene i Hamar. Dermed kunne lokomotivførernes organisasjon stå fast på sitt omkved: De valgte å anta at togføreren hadde kjørt på grønt lys. Nå hadde heller ikke lokomotivførerne på sin side noen logisk grunn for dette utsagnet. Det nærmeste man kom en argumentasjon var at «norske lokomotivførere ikke kjører på rødt lys, fordi rødt lys betyr at et tog kommer imot.» Men dette er ikke akkurat hett og avgjørende bevismateriale, snarere et fromt ønske. Selve ulykkesårsaken, i betydning den ene avgjørende handling, vil forbli en gåte.

Det mest følelsesladede i debatten har handlet om det «urettferdige» i å legge all «skylden» på en person. Anklagen om slik urettferdighet ledet til debattens pussigste utspill: En representant for uhellskommisjonen uttalte i forsvarsposisjon at kommisjonen «ikke en gang var sikre på hvem som førte toget.» Hva dette skulle innebære, bør belyses vesentlig sterkere og klarere av såvel politietterforskning som den regjeringsoppnevnte granskningskommisjonen. Man ser for seg de underligste muligheter, fra illebefinnende til slåsskamp og kapring.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse