Annonse
04:00 - 07. januar 2000

Betydningsfull stemme fra Ungarn

Annonse

FAKTARAMME:

Den ungarske forfatteren Péter Nádas (f. 1942) er de lange tankerekkers mann og sammenlignes med Proust, Mann og Musil. Han hylles av kritikerne, har kjempesuksess i USA og nevnes som Nobelpriskandidat. Romanen Slutten på en familieroman plasserte ham i 1977 blant Ungarns betydeligste forfattere. Elleve år brukte han på sitt hovedverk Erindringens bok (1986) som betegnes som et av vårt århundrets storste prosaverk og nå oversettes til det ene språket etter det andre. Boken utkom på norsk i to deler, høsten 1996 og våren 1997.

Å finne veien til den ungarske forfatteren Péter Nádas er ikke enkelt. Etter fire timer med en skranglete bybuss tvers gjennom Ungarn, ankommer jeg byen Zalaegerség hvor en taxisjåfør venter. Han fører meg de siste to milene frem til en tregrind i en liten landsby, tredve kilometer fra den slovenske grensen, der Nádas med granskende øyne åpner porten til sitt rike.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse