Annonse
04:00 - 10. september 1999

Jon Fosse - kjærlighetsdrama på kirkegården

Annonse

EATER. I disse dager er det urpremiere på Jon Fosses nye stykke, Draum om hausten – et erotisk pasjonsdrama som omhandler kjærlighetens forskjellige faser. Av – Å jobbe med Fosses drama er skummelt. Det han presenterer er så nakent, så rent og enkelt at man som skuespiller i mye større grad enn ellers er nødt til å stole på ens egen og motspillerens intuisjon for å treffe teksten og skape den samstemtheten som stykket krever, forklarer Joachim Calmeyer som spiller Far i Jon Fosses siste drama. Han får full støtte av Lise Fjeldstad og de andre skuespillerne som medvirker.

– Dette er en tekst som åpner seg mysteriøst rom for rom og derfor er svært spennende og utfordrende å jobbe med. Som skuespiller er man nødt til å bruke hele seg selv og virkelig slippe de andre nær innpå seg, opplyser Fjeldstad.

Med en slik ydmyk, men svært så inspirert gruppe skuespillere setter Nationaltheatret for fjerde gang på to år opp nok et nytt stykke av Fosse. Draum om hausten er en kjærlighetshistorie og et ekstrakt av en familiesaga over fire generasjoner skrevet i en drømmende form. Handlingen er lagt til en kirkegård der en middelaldrende mann og kvinne etter mange års atskillelse treffer hverandre ved en tilfeldighet og innleder et kjærlighetsforhold. Delt inn i tre deler tar stykket for seg de viktigste øyeblikkene i mannens liv. Vi blir vitne til kjærlighetens forskjellige faser og får se hvordan lengsel, bitterhet og begjær kommer til overflaten i spennet mellom ham, kvinnen han elsker, og familien hans. Morgenbladet har i anledning urpremieren på Nationaltheatrets nyoppussede Amfiscene snakket med Jon Fosse.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem