Annonse
04:00 - 08. januar 1999

Begjær under leselampen

Annonse

RIVIALLITTERATUR. Skriver May Grethe Lerum&Co. dårligere bøker enn Herbjørg Wassmo?

Forlaget Bladkompaniet, som forstår seg på folks lesevaner, har en hel stall skriveføre fortellere som selger mer enn de «seriøse» forfattere til sammen. Det virker som om Kjell Hallbings westernhelt Morgan Kane førte til et skred av feminin fantasi, som motsvar til Hallbings machofigur? Først ute var Margit Sandemo, så fulgte Liv Margethe Alver, Bente Pedersen, May Grethe Lerum og guttegjengen Willy Ustad, Sverre Ørnes og Angell Jacobsen. Nå har også Anne Karin Elstad og Herbjørg Wassmo et stort publikum, men det er nå engang slik at de fra første stund kom inn i den organiserte forfattervarmen mens mykpermistene fremdeles står ute i kulden. Men de er omsider akseptert av bokhandler og bibliotekar. Historien om «den andre lesningen», eller leselampelektyren, oppsto i England for et par hundre år siden, men spredte seg raskt til Frankrike og Sverige! Den borgerlige roman var på slutten av 1700-tallet et produkt av den nye, og følsomme, kvinnens behov for andre atspredelser enn små turer til havens lysthus eller frokost i det grønne. «Romanen kan rent praktisk sees som en måte for kvinner å kommunisere med hverandre, da de savnet adgang til foreninger og klubber som var menns møteplass» konstaterer forskeren Hazel Mews i en undersøkelse om kvinnelesning på 1800-tallet. Det er jo ikke noen hemmelighet at både Dumas, Gustave Flaubert og Honoré Balzac skrev føljetongromaner, og Charles Bovary i Madame Bovery sukker oppgitt over den leseglade kvinnen: «Hun synes helst om å sitte på sitt rom og lese selv om man sier til henne at hun bør gå ut og bevege seg (…) Hun studerte beskrivelser på hjemmeinnredning i Eugéne Sues romaner, hun leste Balzac og George Sand og søkte hos dem noe å tilfredsstille sitt innbilte begjær med.»

Når Flaubert lar Charles så sarkastisk gi sitt besyv med er det, ifølge Arne Melberg, et forsøk på å uttrykke «kløften mellom begjær og virkelighet på en måte som røper bitter vrede over det naive menneskets nederlag i konflikt med livet».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse