Annonse
04:00 - 31. desember 1999

viten

Annonse

Å spå om neste århundres vitenskap kan virke dristig, når man tenker på tidligere bommerter. Rundt forrige århundreskifte var det f.eks. mange som mente fysikken hadde gjort sitt, at det ikke var stort mer å oppdage der. En av dem var Lord Kelvin, alias William Thomson, som ble betraktet som datidens ledende fysiker. Så kom Röntgen og Einstein, og åpnet opp en helt ny verden. Også ved dette århundreskiftet er det de som mener at de store oppdagelsene er gjort (se f.eks. John Horgan, The End of Science). Mens andre mener vitenskapen såvidt er begynt.

Nå er det ikke nye oppdagelser jeg vil spå. Det man i stedet kan si noe om, er hvilken retning vitenskapen sannsynligvis vil ta. Og da er det ikke så mye snakk om noe helt nytt, men om en utvikling, en dreining, som allerede er i gang. Det har med vitenskapens metoder å gjøre, og disse er igjen ofte et produkt av hvilken teknologi man har til rådighet.

1600-tallets vitenskapelige revolusjon hadde ikke vært mulig uten de nye verktøyene som datidens optiske teknologi bidro med. Da nederlenderen Zacharias Jensen oppfant mikroskopet i 1608, ble den menneskelige øye for første gang i stand til å overskride sine naturgitte grenser. Man fikk tilgang til et annet nivå av prosesser – «mikrokosmos» – som til da hadde vært usynlig. Dermed ble en helt ny forståelse av livet, inkludert den menneskelige organisme, mulig. Dette fikk enorm betydning bl.a. for medisinen, som inntil da hadde benyttet seg av mer eller mindre okkulte forklaringer på hvorfor mennesker ble syke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse