Annonse
04:00 - 31. desember 1999

Performance - bare et kunstuttrykk?

Annonse

Gjennom hele 90-tallet har performance vært en viktig del av aktivitetene til norske billedkunstnere. Både gjennom enkelthendelser og gjennom større fellesarrangementer har performance vist at den er en vital, men også en krevende form. Mange av disse prosjektene har vært initiert fra den såkalte «alternative kunstscenen» som vokste frem i løpet av noen få år, og hvor spesielt yngre kunstnere fant en mulighet for selv å definere måter å arbeide med kunst på. Kanskje er det ikke så rart at performance ble viktig i disse miljøene i og med at den har et rykte på seg for å være «anarkistisk» og kritisk. Den er en form som søker etter å sprenge gamle rammer og finne nye retninger ut av en kunstsituasjon som er blitt for trang eller for behagelig. Performance har også vært sett på som en katalysator, en avant-avantgarde som annonserer at forandring er på gang.

På 60-tallet tok også norske kunstnere tak i tendenser som allerede var sentrale i internasjonal sammenheng. Kjartan Slettemark og mange av aktivitetene til Gruppe 66 fra Bergen er viktig å nevne. Utover 80-, og 90-tallet har stadig flere performanceaktører med til dels svært ulike uttrykk kommet på banen: Kurt Johannessen, Hilmar Fredriksen, Kjetil Skøien, Liv Reidun Brakstad, Tommy Olsson, Elisabeth Mathisen, Baktruppen, Motherboard, G/M Salong, Rita Marhaug, Ingunn Wright, Geir Tore Holm, gruppen Eriksen, Fremme, Færøy, Jørgensen, og mange flere er alle viktige bidragsytere.

Performance-weekenden Kunst i live (1999), arrangementene British Links (1999), Oslo One Night Stand (1996), samt Unge Kunstneres Samfunds (UKS) og Galleri Guns ulike arrangementer er tilfeldig valgte eksempler på ulike hendelser som har funnet sted. Til og med den berømmelige Høstutstillingen inkluderer som oftest en performance i sitt program. Fulle hus på performancevisninger sier noe om et behov hos et publikum. Likevel er dette stadig en marginalisert form i Norge, den har aldri blitt tatt på fullt alvor av kunstinstitusjonen, men er heller blitt behandlet som et «krydder» og et tillegg til all annen riktig kunst.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse