Annonse
04:00 - 17. desember 1999

Hun forventer effektivitet

Annonse

Det var den tristere utgaven av en hjemkomst. Lett duskregn over et grånende Gardermoen, de allment deprimerte forretningsreisende og jeg lunkende gjennom korridorene en onsdagsettermiddag, en ubetydelig kø i ferd med å danne seg foran passkontrollen. Ingen afrikanere foran skranken som – om enn på ekkelt vis – kunne forklare sendrektigheten, bare dette: én dame i luken, én luke åpen, alle de andre stengt. Tyve, kanskje tredve mennesker foran meg, de fleste med vårt vinrøde fripass: kø. Men ikke så veldig mye til kø.

Og ham. Mannen bak meg, allerede så smått snerrende mot ryggen min, innett speidende mot hver bevegelse i luken der foran oss, og snart inne i en opphisset monolog om den aller helvetes, fordømte dølaknølne norske mangelen på forpult profesjonalitet.

Det var en åpenbart bereist herre dette, og antakelig har han derfor sett køer både i Russland og i India, ved offentlige kontorer i Frankrike og på busstasjoner i Afrika. Den puslete menneskemengden som beveget seg sakte mot sin ukompliserte inntreden i fedrelandet burde følgelig fortonet seg som – puslete. Men ikke. Ikke i det hele tatt. Ikke i det faens grønnjævligste fresende hele tatt, uavbrutt på veien til luken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse