Annonse
04:00 - 31. desember 1999

Flukten fra banaliteten – dikterne og makten

Revolusjoner og kriger drev mange forfattere ut av sin kunstneriske isolasjon. De engasjerte seg politisk, ville ha makt og innflytelse, også i samfunnet. Men det var så som så med suksessen.

Annonse

Historien om det 20. århundrets litteratur er i stor grad preget av forfatternes flukt fra sin tilsynelatende isolerte, kunstige og banale eksistens, som kjennetegnet 18. og 19. århundres forfattere. Da muliggjorde fremveksten av et anonymt lesepublikum og bokmarked den autonome forfatteren. Han kunne i kraft av sin subjektivitet fritt bestemme din diktnings form og innhold – helt inn i den totale negasjon av samfunnet.

I det 20. århundre flyktet forfatterne inn i en sfære av makt og politikk hvor de håpet å finne noe felles, noe ekte og betydelig. Spesielt i tider med store omveltninger, virket nettopp den totalitære politikken mer tiltrekkende på mange kunstnere enn det tilsynelatende banale og uinspirerte demokratiet som ikke syntes å by på virkelige løsninger.

I 1970, samme år som mange vestlige litteraters kriseaktige selvbevissthet søkte fotfeste i kulturrevolusjonære fluktfantasier, gikk Nobelprisen i litteratur til Alexander Solsjenitsyn. Hans enkle arbeidsleir-roman En dag i Ivan Denisovitsj’s liv utløste et underjordisk skjelv, da den ble frigitt til utgivelse i 1962. Den tidligere fangen Solsjenitsyn så med urokkelig intuisjon svakhetene til et regime som hadde kommandoen over en atomar supermakt og likevel bare eksisterte i sine egne løgners og fiksjoners tynne luft.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse