Annonse
04:00 - 31. desember 1999

En trojansk Nikita

Den franske gallionsfiguren Jeanne D’Arc har fungert som symbol for de fleste franske kampsaker opp gjennom årene, og det har heller ikke manglet på filmatiseringer av den sensasjonelle kvinneskjebnen (med dansken Dreyers kyske versjon som den «klassiske»).

Annonse

I Luc Bessons adaptasjon av denne nasjonale myten, som får norsk premiere nå i romjulen, er det amerikansk kulturimperialisme som utgjør den dominerende «underteksten».

Selv om filmen er laget med en engelskspråklig versjon, i tillegg til den franske, er det kun ment som en trojansk hest for å få innpass til det enorme amerikanske kinomarkedet.

Den franske kulturministeren Catherine Trautmann har selv sagt at hun ikke har noe imot en engelskspråklig versjon av filmen, så lenge det er med på å fremme fransk kultur ute i verden.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.