Annonse
04:00 - 31. desember 1999

Drømmenes betydning

Slavoj Zizek er professor i sosiologi ved Universitetet i Ljubljana, Slovenia. Han er spesielt opptatt av forhold mellom psykologi og sosiologi og ekspert på Jacques Lacans verk. Hans siste bok er The Ticklish Subject.

Annonse

Hvis vi ber en gjennomsnittlig intellektuell i dag om å fortelle oss hva Freuds Traumdeutung i et nøtteskall handler om, vil han sannsynligvis si at en drøm for Freud er en realisering som fantasme av et sensurert, ubevisst ønske hos drømmeren, som regel av seksuell natur. La oss nå, med denne definisjonen i bakhodet, snu oss til begynnelsen av Traumdeutung, hvor Freud gir oss en detaljert tolkning av sin egen drøm om «Irmas injeksjon» – det er fornuftig å anta at Freud visste hva han gjorde og var nøye med å velge et passende eksempel når han skulle introdusere sin drømmeteori.

Det er imidlertid her vi møter vår første store overraskelse. Freuds tolkning av sin drøm kan ikke annet enn å minne oss om den gamle sovjetiske vitsen fra Radio Jerevan: «Vant Rabinovitsj en ny bil i statslotteriet?». «Ja, i prinsippet gjorde han det. Men det var ikke en bil men en sykkel, den var ikke ny, men gammel, og han vant den ikke, den ble stjålet fra ham.»

Er således en drøm en realisering av drømmerens ubevisste seksuelle ønsker? I prinsippet, ja. Men ønsket i drømmen Freud demonstrerer drømmeteorien med, er ikke seksuelt, heller ikke ubevisst og på toppen av det heller ikke hans eget.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse