Annonse
04:00 - 31. desember 1999

Det menneskeskapte mennesket

Vil det nye mennesket bestå av et transplantert hode, med hjerte fra et trans-genet dyr, med en mikrochip i kroppen, som har mannesæd fabrikkert på mus og som har kjøpt leggen til en modell på internettauksjon?

Annonse

I det første år af det nye årtusind skabte mennesket et nyt menneske. For i begyndelsen var Videnskaben, og Videnskaben var hos Mennesket. Og fra det første år af det nye årtusind blev alt til i kraft af Menneskets magt over Videnskaben. Sådan vil «troende» scientister måske omskrive skabelseshistorien, når tidens fylde er inde. Og det er den snart, hvis man skal tro de førende videnskabsmænd og de blomstrende løfter, som deres opdagelser og eksperimenter har åbenbaret i de sidste år af de første to tusind år efter Kristus fødsel.

I år 2000 planlægger den pensionerede amerikanske neurokirurg, Robert J.White, transplantere en hel menneskekrop til et andet menneskes hoved. Allerede i halvfjerserne lavede han som den første nogensinde en transplantation af en abekrop, og siden da har han lavet en række abeeksperimenter som forberedelse til det, der skal blive kulminationen på hans karriere. Han kalder det en «kropstransplantation» i stedet for en «hovedtransplantation». Det sidste er tabu, måske fordi han stadig opfatter «hjernen som templet for den menneskelige sjæl». I et interview fornylig til New Scientist sagde White, at han har i tankerne at lave en kropstransplantation i den ukrainske hovedstad, Kiev, hvor der er «brillante kirurger» og «som har den fordel, at nyhedsmedierne kan kontrolleres».

Siden barndomsårene i Minnesota har Robert J. White været troende kristen. Og i 1984 blev han udnævnt til pave Johannes Paul den Andens videnskabsakademi.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Olivier Assayas fortsetter å undersøke forholdet mellom det forgjengelige og det evige.